Duminica trecuta a fost una din zilele perfecte in Belgia. In primul rand a fost soare si destul de cald pentru aceasta perioada din an. In al doilea rand in Bruxelles nu s-a circulat cu masina, ziua fiind declarata « sans voiture » deci pietoni, biciclisti roller-isti si voie buna peste tot. In al treilea rand am avut onoarea sa fiu invitata la inaugurarea celei mai mari si moderne case din Tervuren, locul din Belgia care-mi place foarte tare si unde am fost destul de des in ultimii 4 ani. Dar nu despre case sau despre locuri vreau sa povestesc aici ci despre oameni si traditii locale.
Imi place foarte mult ideea de sarbatoare a casei (diferita de sfintirea casei), asa cum se petrece in Belgia. Cand un om/familie isi construieste, isi cumpara sau inchiriaza o locuinta noua, pregateste in final si receptia ei invitand rude, prieteni, musai vecinii si chiar pe unii dintre mesterii care au construit sau renovat locuinta. Party-ul incepe in miezul zilei, desi fiecare participant vine cand poate si pleaca atunci cand doreste. De obicei invitatul aduce un dar de casa noua iar proprietarul pregateste gustari si bautura pentru toti cei prezenti. Ocazia este una de cunoastere si partasie consumate intro atmosfera prietenoasa si relaxanta. Cel mai important moment este insa turul casei, care la belgieni nu inseamna mandrie sau etalare ci pur si simplu bucurie si recunostinta, impartasite impreuna cu alti membri ai comunitatii locale.
Nu este prima oara cand particip la astfel de eveniment si tin sa-mi exprim recunostinta si admiratia fata de acesti oameni care ne-au primit in casele lor, oferindu-ne astfel ocazia sa-i cunoastem, sa inchegam relatii si chiar prietenii cu unii dintre ei. Este si cazul familiei Martin, oameni pe cat de importanti pe atat de modesti si cumsecade. La receptia casei lor au participat peste 100 de persoane, printre care primarul si alte notabilitati ale zonei. Un artist celebru a dezvelit sculptura de tip art-pop de pe frontonul casei si a explicat semnificatia acesteia. Din pacate nu am inteles mare lucru pentru ca speak-ul lui a fost in neerlandeza. De atunci ma tot intreb ce mesaj transmit maimuta, pisicile, bufnita si pasarea cu trup de femeie si de ce si-ar dori cineva sa le aiba acasa!? Cand o sa aflu, o sa va spun si voua 🙂
omul este o maimuta beata care imita realitatea vazandu-se pe sine in toate, avand mintea inaripata de o muza si aspirand spre intelepciune/cunoasterea suprema(bufnita). oricum imi place ca se uita maimuta si la mine:)
Interesanta interpretare, plauzibila de altfel. Multumesc Diuras.
care e numele artistului?
Tom Frantzen, un important sculptor de strada belgian.
si de casa:) merci